46-vuotias ravintola Blue Peter tietää, mikä saa ihmiset tulemaan uudestaan
Vuonna 2000 Jussi Forsman oli purjehtimassa veljensä Villen kanssa, kun he päättivät poiketa syömässä Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevassa ravintola Blue Peterissä. Ovella heitä odotti karu yllätys, sillä paikalla olikin pesänhoitaja: paikka oli menossa nurin.
Veljekset lähtivät saunomaan ja varsin pian heillä kypsyi ajatus siitä, että he voisivat lähteä itse pyörittämään perinteikästä ravintolaa. Nyt heillä on takanaan 22 vuotta Blue Peterin parissa.
– Aloitimme keskellä kesää ja lähtö oli lentävä. Jostain vanhasta laskusta taisimme nähdä sen, että myös tällaiset musiikkiluvat on ollut tapana hoitaa. Musiikin käyttö on ollut meille koko ajan selviö, Jussi Forsman toteaa.
– 2000-luvun alussa Internet ei ollut vielä voimissaan ja siten lupien hoitaminenkaan ei ollut ihan yksinkertaista. Nykyään on paljon selkeämpää, kun kaikki saa hoidettua yhdestä paikasta.
Blue Peter valitsee musiikkinsa itse
Blue Peter vaikuttaa ravintolalta, joka tarjoaa jokaiselle jotakin.
– Blue Peterin keskeisimpiä ominaisuuksia on aina ollut monipuolisuus. Meillä järjestetään monenlaisia tilaisuuksia kokouksista häihin, hautajaisiin ja ristiäisiin, Forsman kuvailee.
Tilaisuuksien järjestäjiä yhdistää se, että he haluavat tehdä tilaisuudesta omannäköisensä – ja siihen Blue Peter haluaa tarjota mahdollisuuden myös musiikin kautta.
Joulukuisena päivänä ravintolassa istuu paljon joululounastajia ja Forsman kertoo iloisena ravintolan tarinaa. Huomio kiinnittyy myös siihen, että joulun läheisyydestä huolimatta ympärillä eivät soi vain perinteiset joululaulut.
– Ehkä tilanne on vuosien saatossa mennyt luonnostaan siihen, että joulunajan musiikki ei tarkoita pelkästään joululauluja. Ehkä ne perinteisimmät tulevat osalla jo vähän korvistakin, Forsman hymähtää.
Blue Peter ja myös sen musiikkivalikoima elää kuitenkin leimallisesti vuodenaikojen mukaan. Blue Peterin soittama musiikki on itse valittua.
– Ravintolapäällikkömme ovat tehneet biisilistoja itse, mutta välillä olemme saaneet apua myös tutuilta DJ:iltä. Listat ovat vaihdelleet muutaman kerran vuodessa sesongin mukaan. Musiikinkäyttö vaatii sen, että joku ottaa asian kontollensa.
Musiikki rytmittää myös Blue Peterin työntekijöiden päivää.
– Itse asiassa musiikki kuuluu myös ravintolamme ulkokaiuttimista ja kerran meillä oli kokki, joka tykkäsi ja osasi itsekin laulaa. Välillä asiakkaat tulivat sisään taputtamaan, että nyt oli hyvä esitys, Forsman nauraa.
– Ja kyllähän työtä tehdessä on kiva kuunnella musiikkia.
Forsmanille kyse ei ole siitä, miksi ravintola soittaisi musiikkia – kyse on siitä, miksi ihmeessä ei soittaisi.
– Minulle ei tule mieleen, että kukaan voisi olla ravintolassa ilman musiikkia. Totta kai ihmiset viihtyvät paremmin, kun on hyvä fiilis, ja sitä musiikki tuottaa, Forsman sanoo.
– Kun musiikki soi esimerkiksi kesäisenä iltana terassilla, on se yksi tekijä, joka saa ihmiset toteamaan, että ”yhdet vielä”.