henkilö käyttää kannettavaa tietokonetta, pöydällä vieressä puhelin ja kahvikuppi

5 syytä soittaa musiikkia työpaikalla

henkilö käyttää kannettavaa tietokonetta, pöydällä vieressä puhelin ja kahvikuppi
Musiikin soittaminen työpaikalla ei ainoastaan lisää viihtyvyyttä ja luo hyvän ilmapiirin, työpaikalla soitettu musiikki myös lisää tuottavuutta. Musiikki ei siis häiritse työntekoa, vaan tehostaa sitä.

1. Musiikki saa hyvälle tuulelle

Musiikki vaikuttaa merkittävästi kuulijansa mielialaan, jopa silloin kuin siihen ei kiinnitetä tietoisesti huomiota. Iloinen musiikki saa ihmiset hyvälle tuulelle, motivoi ja inspiroi.

2. Musiikki luo miellyttävän työilmapiirin

Kyselytutkimuksen mukaan musiikin soittaminen luo työntekijöiden mielestä työpaikalle mukavan ja rennon tunnelman. Musiikki luo myös yhteishenkeä työntekijöiden välille, Cornellin yliopiston tutkimus osoittaa.

3. Musiikki vauhdittaa työntekoa

Miamin yliopiston tutkijan Teresa Leusikin tutkimusten mukaan hyväntuulista musiikkia kuuntelevat työntekijät suoriutuivat tehtävistään nopeammin kuin musiikitta työskentelevät.

4. Musiikki auttaa tekemään luovia ratkaisuja

Musiikki ruokkii luovuutta, ja se näkyy työmaailmassakin. Tutkimuksessa vuodelta 2017 osoitettiin, että musiikin soidessa työntekijät löytävät luovia ratkaisuja ja saavat hyviä ideoita.

5. Musiikki auttaa keskittymään

Kuuloaisti toimii jatkuvasti, ja kuulemamme äänet vaikuttavat meihin alitajuisestikin. Musiikin avulla voi luoda miellyttävän äänimaailman ja vaimentaa epämiellyttävät tai muutoin työhön keskittymistä häiritsevät äänet, kirjoitetaan The Guardian-lehdessä.

Minkälaista musiikkia työpaikalla kannattaa soittaa?

  • Jos tehtävä on toistuva eikä vaadi suurta keskittymistä, nopeatempoinen musiikki melko kovalla volyymillä vauhdittaa työntekoa ja saa sen tuntumaan mukavalta. Se myös auttaa esimerkiksi hitailta tuntuvina maanantaiaamuina.
  • Työtä vauhdittava musiikki on pääosin kuulijoille tuttua. Uutta musiikkia ei kannata soittaa suurissa määrin: se voi viedä huomion pois itse työtehtävistä.
  • Jos työhön liittyy kielellisiä tehtäviä, instrumentaalimusiikki toimii parhaiten.
  • Jos työtehtävään kuuluu uusien asioiden opettelu etenkin lukien, ei musiikkia kannata soittaa lainkaan – mutta opettelua ennen musiikki luo vastaanottavaisen tilan uuden oppimiselle.

Lupa musiikin soittamiseen työpaikalla

Musiikkilupien Taustamusiikki henkilöstötilassa -lupa kattaa taustamusiikin soittamisen yritysten työskentelytiloissa, henkilöstötiloissa ja virkistystiloissa, kuten kuntoilutiloissa ja kokoustiloissa. Työtilassa soitettavasta musiikista maksetaan vain niissä tapauksissa, kun yrityksessä on 25 työntekijää tai enemmän.

Tutustu lupaan ja hinnastoon

Liittyvät artikkelit

Suomalaisissa kauppakeskuksissa tutkitaan musiikin käytön arvoa ja hyötyjä asiakkaille sekä henkilöstölle 

Euroopan unionin rahoittamassa EU Music 360 -tutkimuksessa selvitetään musiikin vaikutuksia asiakas- ja henkilöstökokemukseen Suomessa kaupan alalla. Tutkimukset käynnistyivät helmikuussa 2024…

Musiikki ravintolan erottautumistekijänä: Junk y Vegan ja Musiikkiluvat Gastro Helsingissä

Miten Junk y Vegan erottautuu musiikkisuunnittelun keinoin? Siitä keskusteltiin Gastro Helsinki -messuilla torstaina 14.3.2024, kun Musiikkilupien avainasiakaspäällikkö Joonas Piiroinen haastatteli…

Kiivi's Café & Barissa jopa vessat soivat

Ravintola Kiivi's Café & Bar Helsingin Jätkäsaaressa näyttää ja kuulostaa omaperäiseltä. Sen ansiosta ravintola tavoittaa nuorekasta asiakaskuntaa, joka on ottanut…

Näin ilmoitat ohjatun liikunnan tunnit OmaLupa-palvelussa

Taustamusiikki ohjatussa liikunnassa -lupa kattaa musiikin soittamisen äänitteeltä (omat soittolistat, cd-levy, radio, yrityskäyttöön sopiva suoratoistopalvelu) ohjatun liikunnan tunneilla erilaisissa kunto-,…