käsi säätämässä kaiuttimen volyymia

Mistä taustamusiikkia yritykseen?

käsi säätämässä kaiuttimen volyymia
Haluatko kehittää yrityksesi liiketoimintaa taustamusiikin avulla, mutta et tiedä mistä lähtisit liikkeelle? Pitäisikö taustamusiikkipalvelu ulkoistaa, vai voisiko soittolistoja tehdä itse? Tästä jutusta löydät apua ja linkkejä yrityksille sopivan taustamusiikin etsimiseen ja soittamiseen.

Taustamusiikkia avaimet käteen -palveluna vai tee-se-itse -metodilla?

Monessa yrityksessä soi radio, mutta taustamusiikkiin erikoistuneiden yritysten palvelut ovat myös suosittuja. Musiikin striimauspalveluiden kautta yritykset saavat käyttöönsä laajat soittolistat, ja pakettiin voi sisällyttää myös musiikin ja musiikkityylin valintaan tai soittolistojen rakentamiseen liittyviä palveluita. 

Taustamusiikin soittolistoja voi rakentaa myös itse tallentamalla musiikkia äänitteeltä tai digitaalisista musiikkikaupoista omalle tietokoneelle. Tällaiseen käyttöön tarvitset Tallennusluvan, jonka avulla voit siis soittaa muualta tallennettua musiikkia omalta laitteeltasi.

Näin valitset oikean taustamusiikkioperaattorin yrityksellesi

Suomessa toimii muutamia taustamusiikkioperattoreita, jotka tarjoavat täyden taustamusiikkipalvelun avaimet käteen -mallilla. Valintaa tehdessä on hyvä miettiä ensimmäiseksi, miten paljon haluat itse vaikuttaa taustamusiikkiin. Haluatko esimerkiksi, että asiantuntija räätälöi soittolistat, teetkö soittolistoja itse vai soitatteko yrityksessä valmiita soittolistoja vaikkapa genren mukaan? 

Tutustu myös taustamusiikkiyrityksen tarjoamiin lisäpalveluihin: tarvitsetko yrityksessäsi taustamusiikin lisäksi myös muita palveluita, kuten vaikkapa äänimainontaa tai karaokea?

Yrityksen soittolistojen rakentaminen omalle laitteelle edellyttää tallennuslupaa

Taustamusiikkioperaattorin tarjoama palvelu ei tietenkään ole välttämätön, sillä yrityksen soittolistoja voi tehdä mainiosti myös itse. Musiikkilupien tallennuslupa oikeuttaa musiikin tallentamisen omalle laitteelle julkista esittämistä varten. 

Kun olet hankkinut yrityksellesi tallennusluvan, voit tehdä soittolistat helposti itse kopiomalla CD-levyjen kappaleita omalle laitteellesi, tai ostamalla kappaleita esimerkiksi Apple Musicista tai Google Playstä.

Muistilista yrityksen taustamusiikkipalvelun hankkijalle

  • Mieti ja listaa yrityksesi tarpeet ennakkoon: kuinka paljon haluat osallistua yrityksesi taustamusiikin valintaan, tarvitsetko lisäpalveluita ja millaisia asioita haluat pakettiin sisällyttää
  • Pohdi budjettiraameja sille, mitä taustamusiikkipalvelu voi kuukaudessa tai vuodessa maksaa ja mieti, mitkä tarpeet ovat tärkeimmät, eli mitä paketissa on vähimmillään oltava
  • Jos striimaat musiikkia omatoimisesti, ilman taustamusiikkikumppanin apua, varmista, että valitsemasi palvelun käyttöehdot mahdollistavat yrityskäytön
  • Jos yritykselläsi ei ole vielä Musiikkilupaa, osta lupa helposti verkosta. Musiikkiluvan hankittuasi voit soittaa yrityksesi asiakastiloissa juuri haluamaasi musiikkia ja varmistat, että musiikin tekijät ja esittäjät saavat yrityskäytöstä heille kuuluvan korvauksen. 

Jos teet soittolistat itse tallentamalla musiikkia omalle laitteellesi, muista Tallennuslupa

Tutustu Suomessa toimiviin taustamusiikkioperaattoreihin

Liittyvät artikkelit

Vuoden musiikkioivallus -palkinto Lähiöbotox: African Metal Tour -dokumenttisarjalle 

Lähiöbotox: African Metal Tour palkittiin Vuoden musiikkioivallus -palkinnolla audiovisuaalisen alan Screen Helsinki -tapahtumassa 6.9.2024. Palkinnolla nostetaan esiin innovatiivista ja kekseliästä…

Tuotantoyhtiöt ovat löytäneet AV Musicin – "Tulkkina kahden maailman välillä"

AV Musicin Licensing Manager Eveliina Pitkänen kertoo, että asiakkaat ovat löytäneet nopeasti marraskuussa 2023 avatun palvelun. Palvelun avulla on autettu…

Musiikilla luot tunnelmaa ja vahvistat brändiä – musiikki pienyrittäjälle helposti nettiradiosta 

Nettiradio on budjettiystävällinen tapa soittaa musiikkia liiketiloissa. 

Vuoden musiikkioivallus -palkinnon saajaksi ehdolla sekä elokuvia että dokumentteja

Ammattilaistuomaristo on nimennyt neljä ehdokasta Vuoden musiikkioivallus -palkinnolle, joka nostaa esiin musiikin käyttöä elokuvissa ja tv-tuotannoissa. Voittaja julkaistaan 6.9.2024 järjestettävässä…