nainen ja mies heittävät ylävitoset kuntosalilla

Musiikki kuntosalilla, ryhmäliikunnassa ja tanssikouluissa – näin käytät musiikkia liikunta-alalla

nainen ja mies heittävät ylävitoset kuntosalilla
Liikunta-alan musiikkiin liittyviä kestotrendejä ovat mm. yhteisöllisyys ja ryhmäliikuntatuntien monipuolinen musiikki. Uusia musiikinkäyttömahdollisuuksia tarjoavat muun muassa kuntosalin toiminnallisten tilojen erottaminen toisistaan – kunkin tilan haluttua tunnelmaa voi rakentaa parhaiten musiikin avulla.

Tästä artikkelista löydät ideoita musiikin käyttöön liikunta-alan yrityksissä sekä asiakkaiden ja yrittäjien näkemyksiä siitä, millainen rooli musiikilla on treeneissä, kuntosalilla ja tanssitunneilla.

Ryhmäliikunnan musiikki: trendit ja musiikin valinta tunneille

Musiikki on ryhmäliikunnassa tärkeässä roolissa, sekä rakentamassa tunnin perusvirettä että tsemppaamassa liikkujia. Kun ohjaaja oppii tuntemaan omat ryhmänsä ja suunnittelemaan tuntinsa juuri heille sopivaan ja kiinnostavaan musiikkiin, kasvaa asiakkaiden halu sitoutua ja käydä tunneilla viikosta toiseen. 

  • Eräs liikunnanohjaaja kertoo, että lisenssituntien soittolistojen vastapainoksi hän valitsee itse suunnittelemilleen tunneille usein musiikkia, joka ei todennäköisesti nouse hittilistoille. Liikunnan ilon lisäksi asiakkaat ovatkin saaneet tunneilta ideoita omille soittolistoilleen. 
  • Myös asiakkaiden elämäntilanteeseen sopiva musiikki on saanut aikaan iloista virettä: “ihan kuin tää biisi kertoisi mun elämästä” -tyyppinen palaute on osoitus siitä, että jumppatunneillakin musiikkia kuunnellaan ja kappaleiden sanoituksilla on merkitystä. 
  • Tanssitunneilla koreografiakappaleista tulee usein tanssijoille tärkeitä. Kun koreografiaa harjoitellaan useita viikkoja tai jopa kuukausia, on musiikilla todella tärkeä merkitys. Kappaleen sanat ja nyanssit soivat mielessä niin opettajalla kuin oppilaillakin läpi kauden.

Treenimusiikkia salille – omat kuulokkeet vai tilaan sopiva taustamusiikki?

Erään kuntosaliyrittäjän mukaan kaksi kolmasosaa hänen salillaan käyvistä treenaajista saapuu kuntosalille omien kuulokkeidensa kanssa. 

Määrä voi kuulostaa hurjalta, mutta kannattaa huomata, että saman havainnon mukaan jopa kolmannes asiakkaista luottaa edelleen siihen, että omalla kuntosalilla soi treenaamista tukeva, mieluinen ja tsemppaava taustamusiikki. Kannattaa myös muistaa, että harva käyttää kuulokkeita asioidessaan tilassa: vaikka luurit pysyisivätkin päässä harjoituksen ajan, ei monikaan pidä niitä päässään esimerkiksi vastaanottotiskillä tai pukuhuoneessa

Musiikki on kuntosaleille ja ryhmäliikuntapaikoille myös mahdollisuus erottautua kilpailijoista. Äänimaailma on vahva mielikuvan ja fiiliksen rakentaja: taustamusiikin avulla voi määritellä ja ohjata liikuntapaikan tunnelmaa ja jopa asiakkaiden harjoittelun intensiteettiä. 

Treenifiiliksen lisäksi kuntosalin taustamusiikki vaikuttaa myös yrityksen yleistunnelmaan. Sopivalla voimakkuudella soivat taustamusiikki peittää laitteista ja painoista kuuluvan kolinan ja luonnolliset, mutta joskus kiusalliset, ihmisäänet.

Liikuntatrendejä maailmalta: kuntosalin treenialueet ja niihin sopiva musiikki

Yhä useampi kuntosali tarjoaa treenaajille eri tyyppisiä treenialueita. Kehonhuolto, toiminnallinen treeni ja vaikkapa vapaiden painojen nostaminen onnistuvat parhaiten juuri niille varatussa ja suunnitellussa tilassa. 

Eri tyyppinen treenaaminen edellyttää erilaista tsemppaamista, joten treenialueiden suunnittelussa kannattaa hyödyntää myös musiikin ja äänimaailman tarjoamat mahdollisuudet. Etenkin, jos treenialueita rakennetaan osana suurempaa remonttia, kannattaa pohtia kohdistettujen kaiuttimien käyttöä. Näin erilaisille treenialueille voidaan rakentaa oma äänimaailmansa ilman kakofonian riskiä.

Treenimusiikki rakentaa yhteisöllisyyttä

Yhteisöllisyys on yksi viime vuosien suurimmista – ja positiivisimmista – liikuntatrendeistä. Crossfit, jooga ja erilaiset metodiperusteiset liikuntasalit keräävät yhteen samanhenkisiä liikkujia, joiden kanssa vietetään aikaa myös treenipaikkojen ulkopuolella. 

On olemassa myös keino, jolla treeniyhteisön ja yhteisen hyvän fiiliksen syntymistä voi tukea. Aivan oikein: musiikki.

Esimerkiksi joukkueurheilijoiden pukukopeissa on kautta aikojen soinut musiikki. Yhteiset voimabiisit ovat tapa kertoa itselle ja muille, millaisia olemme ja miten harjoittelemme. Kappaleet, joita olemme yhdessä kuunnelleet, tuovat mieleen muistoja ja fiiliksiä hetkistä, jolloin olemme onnistuneet ylittämään itsemme. Tätä ajatusta kannattaa hyödyntää myös kuntosalin musiikkimaailman rakentamisessa.

Musiikki on osa kuntosalin asiakaspalvelua – ota huomioon kuntosalin sijainti ja asiakasprofiili

Musiikki vaikuttaa treenaamiseen monin eri tavoin. Kehoon ja mieleen liittyvien vaikutusten lisäksi kannattaa huomioida asiakkaiden mieltymykset erilaiseen musiikkiin. Musiikki on nimittäin aina osa yrityksen kokonaiskuvaa ja -tunnelmaa.

Hyvin nuorta asiakaskuntaa puhuttelee usein erilainen musiikki kuin vanhempaa – kärjistettynä esimerkkinä voi miettiä vaikkapa sitä, viihtyisivätkö omat asiakkaat paremmin vaikkapa Rocky-henkisen kasarirockin, räpin, iskelmän vai EDM:n soidessa.

Alan yrittäjät mainitsevat myös, että kuntosalin sijainnilla on vaikutusta asiakkaiden musiikkitoiveisiin: kantakaupungin arvoalueilla on oma tyylinsä, eri kaupunginosilla usein omansa ja asiakkaat toivovat myös musiikin heijastelevan näitä mieltymyksiä. 

Taustamusiikin valintaa voikin ajatella asiakaspalveluna: asiakkailta voi kysyä, mitä he toivovat kuntosalinsa äänimaailmalta. Kysyminen korostaa asiakkaan huomioimista ja vaikka kaikkia onkin mahdoton miellyttää, voi vastauksista löytää apua esimerkiksi siihen, voisiko musiikkia teemoitella esimerkiksi kellonaikojen tai viikonpäivien mukaan.

Musiikki ohjatussa ryhmäliikunnassa – online- ja etäosallistuminen striimatuille tunneille

Kuka muistaa vielä ajan, jolloin ryhmäliikuntatunnille osallistuminen edellytti aina fyysistä paikasta toiseen siirtymistä? Liikunta-alan suurin murros on taatusti koti- ja online-treenaamisen nousu.

Ryhmäliikuntatuntien parhaat valtit ovat hyvä ohjaaja ja tutuksi tuleva treeniporukka. Korona-aika kuitenkin osoitti, että yhä useampi tanssija, jumppari ja joogaaja ilahtuu mahdollisuudesta osallistua tunnille myös etänä, vaikkapa kotoa tai lomalta käsin. Striimatulle tunnille osallistuminen tarjoaakin asiakkaalle sekä ajansäästöä, että live-tunnin kokemuksen. Tuntien järjestäjälle hyvä uutinen on, että striimaukseen tarvittava musiikkilupa on nyt entistä helpompi hankkia.

”Ilman musiikkia olisi hankala pärjätä”

-Tuomo Kilpeläinen, liikuntakeskus Voitto

Kokemuksia kuntokeskuksen taustamusiikista ja musiikin hyödyistä

Musiikki siis tukee kuntokeskuksen, kuntosalin tai ryhmäliikuntapaikan liiketoimintaa monin eri tavoin. 

Kysyimme kokemuksia myös asiakkaaltamme, “kahvakuulamiehenä” tunnetulta Tuomo Kilpeläiseltä siitä, miten musiikki tehostaa liikuntakeskus Voiton asiakkaiden treeniä.

”Haluamme olla Suomen hyväntuulisin liikuntakeskus ja musiikin täytyy olla siihen sopivaa”, kertoo Tuomo.

Lue täältä tarkemmin, mistä kuntokeskus Voiton taustamusiikki soitetaan, missä kaikkialla musiikki soi ja miten se vaikuttaa kuntosalin tunnelmaan.

Millainen musiikkilupa tarvitaan ryhmäliikuntaan, kuntosalille tai livenä striimatuille tunneille? Tutustu liikunta-alan musiikkilupiin täällä!

Näkökulma: Musiikki ja kuntosali kuuluvat yhteen – näin erottaudut musiikilla positiivisesti

Liittyvät artikkelit

Vuoden musiikkioivallus -palkinto Lähiöbotox: African Metal Tour -dokumenttisarjalle 

Lähiöbotox: African Metal Tour palkittiin Vuoden musiikkioivallus -palkinnolla audiovisuaalisen alan Screen Helsinki -tapahtumassa 6.9.2024. Palkinnolla nostetaan esiin innovatiivista ja kekseliästä…

Tuotantoyhtiöt ovat löytäneet AV Musicin – "Tulkkina kahden maailman välillä"

AV Musicin Licensing Manager Eveliina Pitkänen kertoo, että asiakkaat ovat löytäneet nopeasti marraskuussa 2023 avatun palvelun. Palvelun avulla on autettu…

Musiikilla luot tunnelmaa ja vahvistat brändiä – musiikki pienyrittäjälle helposti nettiradiosta 

Nettiradio on budjettiystävällinen tapa soittaa musiikkia liiketiloissa. 

Vuoden musiikkioivallus -palkinnon saajaksi ehdolla sekä elokuvia että dokumentteja

Ammattilaistuomaristo on nimennyt neljä ehdokasta Vuoden musiikkioivallus -palkinnolle, joka nostaa esiin musiikin käyttöä elokuvissa ja tv-tuotannoissa. Voittaja julkaistaan 6.9.2024 järjestettävässä…