Milloin lupa tarvitaan ja miksi?

Musiikkilupa tarvitaan silloin, kun tekijänoikeuden suojaamaa musiikkia soitetaan julkisesti. Julkiseksi musiikin käytöksi katsotaan musiikin soittaminen esimerkiksi yritysten asiakas- ja henkilöstötiloissa sekä esimerkiksi taksissa.
lähikuva kädestä, joka säätää kaiuttimen volyymia kovemmalle

Musiikkilupa tulee hankkia riippumatta siitä, mistä lähteestä musiikkia soitetaan. Käytännössä tarvitset luvan, jos yrityksessäsi soi yksi tai useampi seuraavista:

  • Radio, nettiradio
  • CD- tai vinyylilevyt
  • Musiikki tietokoneelta
  • Taustamusiikkioperaattorin toimittama musiikki
  • Musiikki suoratoistopalvelusta
  • Musiikki televisiosta (lupa kattaa esimerkiksi konsertit, urheilulähetysten taustamusiikin sekä televisiosarjojen ja elokuvien musiikin)

Musiikkilupien asiakkaita ovat tyypillisesti taustamusiikkia soittavat yritykset, kuten vaikkapa ravintolat, erilaiset kaupat aina ruokakaupoista vaatekauppoihin, kuntokeskukset, taksit ja kampaamot.

Ruokaa ja juomaa täynnä oleva pöytä ravintolassa

Musiikkilupa mahdollistaa sen, että voit luoda juuri toivotunlaisen tunnelman esimerkiksi ravintolaan.

Musiikkilupa mahdollistaa tunnetun musiikin soittamisen yrityksen tiloissa

Taustamusiikin käyttöön oikeuttavan musiikkiluvan ja asiakkaille tutun, yritykseen sopivan taustamusiikin avulla niin asiakkaat kuin henkilökuntakin viihtyvät yrityksen tiloissa paremmin.

Musiikkilupa on helppo ostaa GT Musiikkilupien verkkokaupasta.

Ostamalla luvan yrittäjä varmistaa, että musiikin tekijät; säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat, esittäjät ja tuottajat saavat heille kuuluvan tekijänoikeuskorvauksen.  Musiikkiluvat ovat yritykselle verovähennyskelpoisia kuluja.    

Musiikkilupa korvaa aiemmin käytössä olleet erilliset yrityksen teostomaksut ja Gramex-korvaukset. Nykyinen musiikkilupamalli sisältää molemmat yrityksen taustamusiikin tekijänoikeusmaksut eikä yrittäjän tarvitse huolehtia niistä enää erikseen.

käsi säätämässä kaiuttimen volyymia

Sinun ei tarvitse erikseen huolehtia maksamisesta Gramexille ja Teostolle. GT Musiikkiluvat hoitaa sen puolestasi.

Miksi musiikin soittamisesta pitää maksaa?

Työn tekijälle ja yrittäjälle kuuluu korvaus siitä, että hänen työnsä tulosta käytetään. Musiikkiluvan hankkiminen on tapa maksaa musiikin tekijöille ja esittäjille heidän tekemästään työstä.

Musiikkiluvat.fi:n omistavat musiikin tekijänoikeusjärjestöt Gramex ja Teosto, joiden kautta lupamaksut ohjataan musiikin tekijöille, kustantajille, esittäjille ja tuottajille. Tekijänoikeuksista huolehtimalla Musiikkiluvat, Gramex ja Teosto turvaavat siis edellytykset musiikin ammattimaiselle tekemiselle jatkossakin.

Musiikkiluvan maksamista voi verrata muihin yrityksesi kuluihin: esimerkiksi graafikoille maksetaan yrityksen ilmeen suunnittelusta, siivoojalle tilojen puhtaanapidosta. Musiikkilupa on korvaus siitä, että käytät musiikintekijöiden töitä yrityksessäsi. Sen sijaan että maksaisit itse musiikin käytöstä lukuisille eri musiikintekijöille, tämän hoitavat Musiikkiluvat ja tekijänoikeusjärjestöt puolestasi.

Musiikkiluvan hankkiminen musiikin julkista soittamista varten on tekijänoikeuslakiin perustuva velvollisuus: ilman asianmukaista lupaa tekijänoikeuden suojaamaa musiikkia ei saa soittaa. Jos musiikkilupaa ei ole ja musiikin käytöstä jää kiinni, lupa pitää maksaa siitä lähtien, kun musiikin käyttö on aloitettu.

Osta musiikkilupa

mies tekemässä musiikkia studiossa

Musiikkilupamaksut ovat osa musiikin tekijöiden ja esittäjien palkkaa. Kiitos, että olet mukana mahdollistamassa musiikin ammattimaisen tekemisen!