Musiikki tsemppaa nyt myös ryhmäliikuntatuntien etäosallistujia
Ryhmäliikunnan hybridi- ja etätunnit ovat tulleet jäädäkseen. Moni liikunnanohjaaja tai kuntokeskus tarjoaa normaalien ryhmäliikuntatuntien yhteydessä mahdollisuutta osallistua tunnille sekä paikan päällä että etänä, esimerkiksi Zoomissa tai Teamsissa toteutettujen live-striimausten välityksellä.
Uusi ”Taustamusiikin striimauslupa liikuntaan” on musiikkilupa, jonka avulla tutut tsemppibiisit soivat fyysisen tunnin yhteydessä striimatuilla online-tunneilla, ja musiikin tekijät ja esittäjät saavat siitä asianmukaisen korvauksen.
Mitä ryhmäliikunnan livestriimaus tarkoittaa – ja miksi tunteja kannattaa striimata?
Livestriimattu liikunta- tai tanssitunti tarkoittaa treeniä, johon kuntoilijat voivat ottaa osaa sekä paikan päällä, että halutessaan etänä. Tuntia ei siis pidetä ainoastaan netissä, vaan myös fyysisesti salilla.
Livenä striimattujen online-liikuntatuntien avulla treenaaminen onnistuu kotoa tai vaikkapa mökiltä käsin. Ja kun striimatuilla tunneilla käytetään samaa treenimusiikkia kuin paikan päällä salissakin, on osallistumisen kokemus kokonainen ja palkitseva, vaikka välimatkaa itse liikuntapaikalle olisi satoja kilometrejä.
Striimauslupa mahdollistaa kaikenlaisen musiikin käyttämisen fyysisen tunnin yhteydessä striimatuilla online-liikuntatunneilla
Striimauslupa on uusi musiikkilupatuote, jonka tarkoitus on helpottaa musiikin monipuolista käyttöä liikuntatunneilla, ja samalla myös huolehtia siitä, että musiikin tekijät saavat työnsä käytöstä korvauksen. Musiikkiluvan hankittuasi voit siis käyttää ohjatuilla liikuntatunneilla juuri sitä musiikkia mitä haluat – myös etänä osallistuville liikkujille.
Striimauslupa sopii online- ja etäliikuntatuntien käyttöön silloin, kun…
- Taustamusiikin striimaaminen tapahtuu reaaliaikaisesti ja suorana. Lupa ei kata tallenteen tekemistä lähetyksestä, eikä tallenteen tai tunnin esittämistä jälkikäteen.
- Toiminnan striimaus tapahtuu suljetussa verkkoympäristössä, kuten luvan hallinnoijan verkkosivustolla tai erillisellä etäkokousalustalla, kuten Teamsissa tai Zoomissa. Lupa ei siis kata sosiaalisen median palveluiden, kuten Facebookin, Instagramin tai YouTuben kautta striimattuja liikuntatunteja.
- Toiminnan osallistujamäärä on enintään sama, kuin osallistujamäärä läsnä olevana.
- Yksi lähetys sisältää enintään 60 minuuttia äänitemusiikkia.
- Toiminnan pääpainopiste on fyysisessä osallistumisessa. Luvalla ei siis voi lisensoida toimintaa, jonka pääpainopiste tai ainoa käyttötapa on verkkoympäristössä.
- Kun tunti ja siellä käytetty musiikki striimataan yleisölle Suomessa. Lupa ei siis mahdollista lähetyksen esittämistä ulkomaille.
Lupa musiikin striimaukseen on nyt aiempaa helpompi hankkia
Liikuntatuntien striimauslupa on hieno uutinen: lupa on nimittäin ensimmäinen askel kohti entistä helpompia musiikin striimauskäytäntöjä. Aikaisemmin lupa musiikin online-käyttöön live-tuntien yhteydessä on pitänyt hankkia sekä Teostolta että erikseen musiikin levy-yhtiöltä.
Nyt Gramex on saatu mukaan lupaan edustamaan levy-yhtiöitä. Tulevaisuudessa yritysten saataville pystytään tuomaan entistä enemmän myös musiikin digitaalista striimausta mahdollistavia lupia.
Taustamusiikin striimauslupa liikuntaan ei vielä kata aivan kaikenlaista liikuntatuntien striimauskäyttöä, joten jos toimintasi edellyttää laajempaa striimauslupaa, esimerkiksi tallennekäyttöä varten, voit hankkia luvan Teostolta ja musiikin levy-yhtiöltä.
Haluatko aloittaa musiikin käytön livenä striimatuilla liikuntatunneilla – tai oletko jo käyttänyt musiikkia online-tunneillasi?
Tutustu uuteen lupaan tarkemmin ja osta lupa helposti Musiikkilupien asiakaspalvelun kautta >>